Toolbox Zelfsturende teams (Bestuurszaken)

Toolbox Zelfsturende teams (Bestuurszaken)

0
Nog geen stemmen
Resultaatgericht werken
Toolbox
Gratis
Beschrijving 

Meer en meer organisaties evolueren naar een sterkere teamwerking. Er wordt steeds meer verantwoordelijkheid gelegd bij teams om resultaten te halen en zich hierop te organiseren. De context van Het Nieuwe Werken is daarbij een katalysator: er dient een switch gemaakt te worden van ‘aanwezigheidsopvolging' naar 'resultaatgerichte opvolging'.

Bovendien zijn er in deze context medewerkers nodig die zelfstandig hun taken kunnen (en mogen) plannen, uitvoeren en opvolgen. Het maakt dat personeelsleden meer betrokken worden op hun job en ruimte krijgen om zelf accenten te leggen. Door daarbij ook in te zetten op een goede teamwerking blijven medewerkers zicht houden op het groter plaatje waar ze aan meewerken, kunnen individuele sterktes uitgenut en zwaktes gecompenseerd worden. Bovendien kan goede teamwerking ook individuele steun geven waar nodig, én zorgt het ook voor (minimale ) sociale controle.

Het departement bestuurszaken van de Vlaamse Overheid ontwikkelde deze online toolbox (een stappenplan) om met zelfsturende teams aan de slag te gaan.

Aanpak 

In deze toolbox vindt u:

 1. De 9 basisprincipes voor zelfsturende teams en 1 kritsche succesfactor.
 2. Korte oefeningen om met een team te doen:
  • Waar staat het team in relatie tot de principes?
  • Waar is het team sterk in?
  • Waar moet/kan nog aan gewerkt worden?
  • Waar heeft het nog meer ruimte nodig?
 3. Voorbeeld van een teamontwikkeling in de praktijk (DDAR, team communicatie).
  Dit voorbeeld geeft weer hoe een team ‘zou kunnen’ werken aan zijn teamontwikkeling op de 4 thema’s (resultaatgerichtheid, vakmanschap, organiserend vermogen en samenwerkingsvermogen).
   
Beschikbaarheid 

De toolbox Zelfsturende teams kan geraadpleegd worden via deze link.
Wilt u meer weten over deze toolbox of bent u op zoek naar een klankbord? Contacteer de adviseurs van AgO via agoadviseert@vlaanderen.be (link sends e-mail)
Praktische vragen rond de toolbox? Contacteer: communicatie.ago@bz.vlaanderen.be (link sends e-mail)

 

Gerelateerde toolboxen: